Den hellige Bessarion av Egypt ( -~400)

Minnedag: 17. juni

Den hellige Bessarion av Egypt ( -~400)

Den hellige Bessarion ble født på 300-tallet i Egypt. Han ble eremitt og en disippel av den hellige Antonius den Store. Han levde som eneboer under veiledning av Antonius og deretter den hellige Makarios den Eldre. Det ble sagt at han etter å ha hørt kallet til perfeksjon, vandret fra sted til sted i ørkenen «som en fugl», nektet å oppbevare seg under et tak, observerte taushet og fastet svært ofte. Ved en anledning skal han ha gått i førti dager uten mat mens han sto i bønn i et tornekratt.

Bessarion var vidgjeten for sine mirakler. Han skal ha gjort saltvann ferskt, brakt regn i en tørke, gått på Nilen og slåss med demoner. Alt han eide var en tunika, en kappe og en bok med de fire evangeliene. Han bar alltid denne boken under armen. En dag møtte han en naken tigger. Bessarion selv hadde bare én drakt, men ga den til tiggeren og fortsatte selv uten klær, fortsatt med evangeliene under armen. Da fredskommissæren så den hellige, spurte han: «Hvem har kledd deg naken?» Bessarion holdt frem sin bok og svarte: «Denne har kledd meg naken». Få dager senere solgte han boken for å kjøpe fri en fange som skulle til å sendes i slaveri.

I likhet med mange ørkenfedre ble Bessarion svært gammel. Hans ry for hellighet var så stort at han ble sammenlignet med Moses, Josva, Elias og Johannes Døperen. Bessarion døde rundt år 400. Navnet Bessarion finnes ofte i østkirken og har ofte vært gitt som dåpsnavn. Josef Stalins far het Vissarion, som er en russisk form av samme navn. Flere ved navn Bessarion regnes som helgener.

Bessarion er fremdeles en populær helgen i øst. Hans minnedag er 17. juni, mens han i østkirken feires den 20. februar. Grekerne feirer ham den 6. juni.

av Webmaster publisert 23.12.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:54