Den hellige Baldred av Glasgow (~543-~607)

Minnedag: 6. mars

Den hellige Baldred (Balthere, Baldredus) skal ha blitt født rundt 543 og var av irsk avstamming. Han virket i mange år i det skotske bispedømmet Strathclyde og blir derfor regnet som en britisk helgen, siden Strathclyde var en del av Britannia. Før sin bispevielse grunnla han flere klostre for munker og nonner i tillegg til kirker i Aldhame, Tyninghame og Prestonkirk. Han var en ledsager og disippel av den hellige Kentigern (Mungo) (518-603), grunnleggeren av Glasgow, som han angivelig skal ha etterfulgt som biskop.

Men etter kort tid som biskop av Glasgow måtte han på grunn av uroen i kongeriket trekke seg tilbake som åndelig leder for britene i Strathclyde, noe som også skjedde med hans forgjenger. Han skal ha endt sitt liv som eremitt på den ugjestmilde øya Bass Rock ved munningen av Firth of Forth. Men han seilte over til fastlandet og evangeliserte områdene rundt Aldham i Haddington og Tyningham, hvor han hadde kirker og hvor det er en kilde som bærer hans navn. Hans hellighet gjorde at han fikk ry for mirakler. Aberdeen-breviaret forteller om hvordan han fjernet et farlig rev som hadde forårsaket utallige skipbrudd ved å stå på det og seile det som et skip til et sted hvor det ikke kunne gjøre noen skade.

Han døde rundt 607 i Aldhame i Haddingtonshire (nå East Lothian). Ved hans død skal hans legeme på mirakuløst vis ha blitt til tre legemer, slik at alle hans tre menigheter, i Prestonkirk, Auldhame og Tyninghame, alle fikk ham som sin egen. Klosteret Aldhame ble ødelagt av danskene i 951. Hans relikvier var gått tapt inntil de ble oppdaget på 1100-tallet av Elfrid, en prest fra Durham. Han fikk dem skrinlagt sammen med relikviene av den hellige Bilfrid, en munk fra Lindisfarne, og de to deler 6. mars som en translasjonsfest. Aberdeen-breviaret av 1510 sier at han døde i 608. Hans hule er nær stranden og på Bass Rock er restene av hans kapell fortsatt synlige. I Tantallon er det ruiner av et annet kapell som er viet til ham.

Alle lokaliteter forbundet med hans kult, finnes i Lothian, området ved Edinburgh, ikke ved Glasgow. Noen mener derfor at han er identisk med den hellige eneboeren Baldred av Tyninghame (Balther, Baltherus) (d. 756), og de har også samme minnedag, nemlig 6. mars. Det finnes svært få opplysninger om biskop Baldred, og senere skribenter stjal detaljer fra biografien om eneboeren og satte dem inn i biografien om biskopen.

Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, KIR, CE, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, celt-saints, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. mai 2004

av Webmaster publisert 26.05.2004, sist endret 28.12.2015 - 12:03