Den hellige Beatus av Lungern ( -~112?)

Minnedag: 9. mai

Den hellige Beatus av Lungern ( -~112?)
Skytshelgen for Sveits; mot pest og kreft

Den hellige Beatus skal ha levd på et tidlig tidspunkt, men det er usikkert nøyaktig når. Etter tradisjonen ble han født allerede i det første århundret i Frankrike (?) eller Skottland (?). Det fortelles at han ble døpt i England av den hellige Barnabas og presteviet av den hellige Peter før han dro til Sveits. Der drepte han en drage og slo seg ned i hulen hvor den hadde holdt til.

Han levde som eremitt på det stedet som i dag heter Beatenberg overfor Thun-sjøen i kantonen Bern i Sveits. Der skal han ha dødd rundt 112. Han æres som Sveits' apostel, og hans hule ble et populært valfartsmål fra 1200-tallet. Allerede på 1100-tallet hevdet klosteret Engelberg i Sveits at de hadde en relikvie av Beatus.

En annen tradisjon hevder at Beatus ble født på 500-tallet og virket i Sveits på 600-tallet. Det betyr muligens at grunnlaget for hans historie er den iro-skotske abbeden Beatus av Honau i Alsace. Klosteret Honau sendte sine munker som misjonærer til Sveits. Hans vita ble skrevet og utgitt for første gang i 1511 av humanisten Agricola.

Hans minnedag er 9. mai og hans navn står i Martyrologium Romanum. Han fremstilles som eneboer, nesten alltid sammen med en drage.

av Webmaster publisert 16.12.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:54