Den hellige Bohamad av Le Mans (d. 558)

Minnedag: 3. november

Den hellige Bohamad, steinskulptur i kirken Saint-Bômer i Saint-Bômer i Frankrike (ca 1900)Evangelist for Domfrontais og Maine

Den hellige Bohamad (Baumadus, Baumardus, Baomadus, Boamadus, Boamirus, Baumerus, Baumade; fr: Bomer, Bômer, Bômier, Boumer, Baumez, Baumard, Baumer) ble født en gang på 400-tallet i Auvergne i det nåværende Frankrike (Boamirus Arvernus). Etter en tid som munk i det berømte klosteret Micy eller Saint-Mesmin like i nærheten av Orléans, forlot han klosteret ved bredden av elven Loire for å søke større ensomhet ved kildene til elven Braye i området rundt Le Mans. Han dro fra Micy sammen med to andre munker, de hellige Herneus og Alneus.

Stedets biskop, den hellige Innocent av Le Mans (532-43), tok med glede imot ham. Han evangeliserte området, utførte mirakler og tok imot kong Kildebert av Paris (511-58), sønn av den første kristne frankerkongen Klodvig I (481-511). Få år senere viet biskop Innocent ham til prest, forteller hans biograf i Acta Sanctorum. Han slo seg ned på et sted som ble kalt Alba, og der bygde han en kirke viet til den hellige Peter. Stedet fikk etter hans død navnet Saint-Bomer.

Bohamad døde den 3. november 558 (andre sier 537) og hans minnedag er dødsdagen 3. november. 4. august nevnes også som minnedag. Andre kilder sier at han levde på 500-700-tallet (?). Hans biograf gir seg ut for å være fra 500-tallet, men den er ikke skrevet før på 800-tallet og fortjener ikke troverdighet. Forfatteren av biografien om den hellige Almirus av Gréez-sur-Roc (d. ca 560) i Acta Sanctorum, som i tillegg til sin helt Almirus tok med nabohelgenene Ulfacius og Bohamad, er enda mindre å stole på. Når det gjelder chartrene til den salige keiser Karl den store og hans sønn Ludvig den fromme, hvor de tre hellige nevnes sammen, er de forfalskninger laget av forfatteren av «Biskopene av Le Mans’ gjerninger» (Actus pontificum Cenomnnensium), som satte dem inn i sin beretning.

Bohamad døde i en eneboerhytte han hadde valgt ved kildene til elven Braye på et sted som nå heter Saint-Bomer. Han ble gravlagt der og ble værende til 800-tallet, da hans levninger ble ekshumert og brakt sammen med dem av den hellige Frambald til en kollegiatskirke i byen Senlis (Augustomagus Silvanectum), en by i dagens departement Oise i regionen Picardie i Nord-Frankrike (fra 2016: regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie). Derfra ble det i 1788 brakt et bein (tibia) som er plassert i et skrin av forgylt tre i kirken i Thorigné-sur-Due (72160). Han æres som den andre skytshelgen for kirken i Thorigné. Etter hans død fortsatte hans kloster å blomstre helt til de normanniske vikingenes invasjon i 865, som ødela det fullstendig.

Et stedsnavn udødeliggjør hans minne: Saint-Bomer (28330). Han er skytshelgen for denne byen ved Braye i departementet Eure-et-Loire, trolig også for Saint-Bomer-les-Forges (61700) i arrondissementet Alençon i kantonen Domfront i departementet Orne i regionen Basse-Normandie (fra 2016: regionen Normandie). Innbyggerne i Saint-Bômer-les-Forges kaller seg Les Bohamadiens/Bohamadiennes. Disse to sognene tilhørte før 1801 bispedømmet Le Mans. Utvilsomt er han også identisk med den hellige Baumade, som æres i Tulle (Acta Sanctorum).

Kilder: Infocatho, nominis.cef.fr, zeno.org, heiligen-3s.nl, scarlet.be, jubilatedeo.centerblog.net, cc-perche.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. februar 2009 - Oppdatert: 10. januar 2016

av Webmaster publisert 19.02.2009, sist endret 10.01.2016 - 17:03