Den hellige Basilios Ratishvili av Georgia (1200-t)

Minnedag: 18. april

Den hellige Basilios Ratishvili av Georgia (1200-t)

Den hellige Basilios Ratishvili levde på 1200-tallet i Georgia og var en av de mest prominente skikkelsene i Kirken på den tiden. Han var onkel til katolikos Ekvtime III. Han arbeidet sammen med de andre georgiske fedrene i klosteret Iviron på Athosfjellet. Basilios hadde profetiens nådegave og fikk en visjon hvor Guds hellige Mor ba ham om å refse kong Demetres ugudelige styre. Det er her faktisk snakk om den hellige Demetre den fromme, som i sin ungdom levde utsvevende, men som senere ga sitt liv for nasjonen.

Da Basilios hadde kommet til Georgia og blitt brakt for kongen, fordømte han monarkens ekteskap, som ikke var velsignet av Kirken. Han lovte kongen at hvis han endret sin nåværende livsform, ville han finne stor lykke og suksess. Basilios fordømte også det ugudelige livet til Georgias frafalne adelsmenn.

Men kongen og hans hoff brydde seg ikke om Basilios' formaninger, og som svar profeterte han: «En ond fiende vil drepe deg, og ditt kongerike vil være uten vern. Dine barn vil bli spredt, ditt kongerike erobret og hele din formue vil bli tatt. Vit det, at i henhold til den hellige Guds Mors vilje, vil alt det som jeg har spådd, komme til å skje dersom du ikke angrer og vender bort fra ditt nåværende liv. Nå vil jeg forlate deg i fred».

Basilios vendte tilbake til Athosfjellet og klosteret Iviron, hvor han døde i fred. Hans visjon ble oppfylt. Hans minnedag er 18. april.

av Webmaster publisert 20.01.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:54