Den hellige Buithe av Monasterboice (d. 521)

Minnedag: 7. desember

Den hellige Buithe (Buite, Boethius) ble født på 400-tallet, enten i Skottland eller Irland, tradisjonen varierer. Den skotske tradisjonen sier at han besøkte det skotske Lowlands, forkynte for pikterne og vekket den piktiske kongen Nectan (eller hans sønn) tilbake til livet ved hjelp av sine bønner. I takknemlighet ga kongen ham en kirke i Carbuddo (Castrum Butthi), opprinnelig Kirkbuddo (= Buithes kirke), som kan ha utledet sitt navn fra ham. Dette er et av de eldste bønnesentrene i landet.

Den irske tradisjonen vil ha det til at han ble født i grevskapet Louth og at hans fars navn var Bronach. Han skal ha reist til Italia og studert under Tilianus, men dette ser ut til å ha vært en skrivers feil, det er mer trolig at han dro til Wales (Walia heller enn Italia) og studerte under den hellige Teilo av Llandaff. Deretter dro han tilbake til Irland og grunnla rundt år 500 klosteret i Monasterboice nord for Drogheda, nær sitt hjem. Dette var en av de tidligste irske grunnleggelsene, og klosterets skole oppnådde dominans på 800- og 900-tallet, da vikingangrepene truet de store skolene i Irland. Denne skolen var kjent for sine skulpturer, og korsene fra Monasterboice er verdensberømte. De har avbildninger av bibelske motiver direkte på korsene, visuelle leksjoner for de troende og med mindre sannsynlighet for å bli ødelagt enn bøker. To av disse korsene, inkludert The Muireadach Cross fra 923, er bevart i Monasterboice.

Det finnes et register over abbedene av Monasterboice fra 759 til 1122. Men om Buithe, 2 ½ århundre før listen begynner, vet vi lite bortsett fra navnet, dødsåret 521 og forbindelsen til Monasterboice. Han har ingen moderne kult og er ikke nevnt i det nye Martyrologium Romanum (2001). Fjorten historiske dikt av klosterets abbed Flann (1000-t) er også bevart i gamle gæliske bøker, spesielt i The Book of Leinster.

Han døde i 521 og hans minnedag er 7. desember.

av Webmaster publisert 20.02.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:54