De hellige Blasius og Demetrius av Veroli (1. årh?)

Minnedag: 29. november

De hellige Blasius og Demetrius (it: Biagio e Demetrio) var martyrer på et ukjent tidspunkt i Veroli (Verulae) i Frosinone i regionen Lazio i Midt-Italia. Om dem kjenner vi bare legenden.

Legenden forteller at Blasius og Demetrius levde i det første århundret i Palestina. De la ut på en lengre pilegrimsreise sammen med den hellige Maria Salome, som var gift med Sebedeus og var mor til apostlene Jakob den Eldre og Johannes. De kom til utkanten av Veroli i Latium, hvor Maria Salome, utslitt av den lange reisen, stanset for å hvile i huset til en hedensk mann ved navn Maurus. Blasius og Demetrius dro inn i selve Veroli for å forkynne evangeliet der, og det endte med at de straks led martyrdøden. Maria Salome omvendte Maurus, som gravla henne da hun døde fredelig i høy alder rundt seks måneder senere, den 3. juni.

Blasius og Demetrius ble gravlagt på området hvor domkirken i Veroli senere ble bygd, og deres legemer ble gjenfunnet i krypten i 1196. Relikviene ble lagt i to skrin laget av samme stein og plassert i krypten. Først i 1478, da noen av Blasius’ relikvier ble tatt ut, ble de to skrinene merket. Den 12. juni 1743 ble relikviene overført fra katedralen til kirken Santa Salome. I 1478 fikk biskop Ponziano laget et bysterelikvar i sølv for å oppbevare Blasius’ hode og et annet relikvar i sølv for å oppbevare et hofteben av Demetrius. Senere ble Blasius’ relikvar tilpasset for også å gi plass til Demetrius’ hode.

Blasius’ og Demetrius’ minnedag i Martyrologium Romanum er 29. november. Deres forbindelse med Maria Salome avvises i våre dager.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org, early-saints.livejournal.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. august 1999

av Webmaster publisert 17.02.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:54