Den hellige Cadfarch av Wales (500-t)

Minnedag: 24. oktober

Ikon av walisiske helgener, Cadfarch nummer to fra høyreDen hellige Cadfarch levde i Wales på 500-tallet. Han var sønn av den velkjente Caradog Freichfras ab Llyr Merini og hans hustru Tegau Eurfron, datter av Nudd Hael, rost i Triadene for sin skjønnhet og sin kyskhet. Han tilhørte en familie av helgener, for hans brødre var de hellige Cawrdaf, Tangwn og Maethlu, og han var far til den hellige Elgud. Han var en disippel av den hellige Illtud og munk i Bangor Dunawd ved bredden av elven Dee.

Han skal ha grunnlagt kirker i Penegoes og Abererch. Tidligere var han navnepatron for kirken i Abererch på neset Lleyn, men hans bror Cawrdaf har nå lenge vært regnet som skytshelgen for Abererch, og også noen ganger for Llangoed på Anglesey, enten alene eller sammen med Tangwn. Det er en Ffynnon Gadfarch nær et forsvunnet kapell kalt Llangedwydd nord i sognet Abererch og en Ffynnon Gawrdaf i Aberech.

Cadfarch er navnepatron for kirken i Penegoes, noen ganger kalt Llangadfarch i Montgomeryshire. Hans minnedag 24. oktober finnes ikke i de eldste kalenderne, men opptrer på 1600-tallet.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (3), KIR, CSO, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 12.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06