Den hellige Caprasius av Agen (d. ~305)

Minnedag: 20. oktober

Den hellige Caprasius (fr: Caprais) levde på 200-tallet i Gallia. Hovedbeviset på hans eksistens er det faktum at det var en kirke viet til ham i Agen i Aquitania i Sørvest-Frankrike på 500-tallet. Ifølge en lokal legende uten historisk verdi var han den første biskop av Agen. Men det finnes ingen bevis som støtter dette, og denne påstanden skal ha blitt nevnt første gang på 1300-tallet.

Agen var også den byen hvor den hellige jomfruen Fides av Agen ifølge tradisjonen led martyrdøden rundt 305 i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305). En tradisjon fra 800-tallet smelter sammen historiene til disse to martyrene, slik at man mente at Caprasius led martyrdøden samtidig med henne under prefekt Dacian.

Ifølge denne tradisjonen, som ble akseptert av alle senere forfattere, flyktet Caprasius sammen med sitt folk da forfølgelsene startet til nærliggende Mont-Saint-Vincent for å redde livet. Der gjemte han seg i en hule. Derfra var han vitne til Fides’ martyrium, og han ble så beveget av hennes heroiske standhaftighet at han meldte seg selv til prefekten og tilsto at han var kristen og biskop. Han ble dømt til døden, og på vei til henrettelsen sluttet Fides’ søster Alberta og de to unge brødrene Primus og Felician seg til ham. Alle fire ble halshogd, og dette ble fulgt av en generell massakre på de hedningene som hadde blitt omvendt av deres eksempel. Noen kilder kaller også Alberta for Caprasius’ mor.

I 866 hadde Fides’ levninger blitt overført til Conques i departementet Aveyron i regionen Midi-Pyrénées i Sør-Frankrike, som lå langs pilegrimsruten til Santiago de Compostela. Hennes kult, som hadde sitt senter i Abbatiale Sainte-Foy i Conques, spredte seg langs pilegrimsrutene på Jakobsveien. Kirken San Caprasio, som ble bygd på begynnelsen av 1000-tallet, er en romansk kirke i Santa Cruz de la Serós i provinsen Huesca i regionen Aragón, som lå på Jakobsveien.

Vi kan være sikre på at Caprasius har eksistert, mens hans tre ledsagere er svært tvilsomme. Det som ble hevdet å være hans legeme, ble oppdaget på 400-tallet, og en kult utviklet seg svært raskt. Hans kult var svært stor i de tidligste tider i Sør-Frankrike, hvor flere steder bærer hans navn, selv i Île-de-France, Saint-Caprais-de-Lerm (47270). Hans minnedag er 20. oktober og hans navn står i Martyrologium Romanum. Noen fører ham feilaktig opp sammen med Fides den 6. oktober.

Caprasius må ikke blandes sammen med en annen fransk helgen ved samme navn, den hellige Caprasius av Lérins.

Kilder: Attwater/Cumming, Butler (X), Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Infocatho, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. juni 1998

av Webmaster publisert 08.06.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:54