Den hellige Colman av Ahamlish

Minnedag: 1. november

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) er bare kjent fra senere martyrologier som plasserer hans fest på 1. november. Hans fars navn skal ha vært Fíonán. Hans kirke var i Ahamlish (Áth Iomghlaise) i baroniet Carbury i grevskapet Sligo i provinsen Connacht i det vestlige Irland. Noen forskere mener at det sannsynligvis er snakk om en lokal kult for hans navnebror Colum Cille, altså den hellige Kolumba av Iona (ca 521-97).

En tradisjonell forbindelse mellom Kolumba og dette distriktet er etablert gjennom historien om det blodige slaget ved Cooldrevne (Cooldrevny, Cúl Dreimne, Cúl Dreimhne, Cuil Dremne, Cuildremhne, Cuildreimhne) nær Ben Bulben i dagens grevskap Sligo i provinsen Connacht i 560 eller 561. Historien sier at Kolumba etter slaget gikk til skrifte hos sin skriftefar, den hellige Molaise av Devenish (d. 563), i sognet Ahamlish. Ifølge denne historien var det Molaise som påla Kolumba permanent eksil som bot.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04