De hellige Cadoc og Frichor av Picardie (d. ~630)

Minnedag: 1. april

De hellige Cadoc (Caidoc, Caidos, Caidocus, Caidoens, Caldocus) og Frichor (Fricor, Frechorius) ble født en gang på slutten av 500-tallet i Irland. Frichor ble en disippel av den hellige Kolumban i Luxeuil i Frankrike, og da han kom dit, endret han sitt navn til Hadrian (Adrian, Adrianus). Under frankerkongen Klotar II (584-628) kom de to irske misjonærene omkring år 622 til landskapet Ponthieu i Picardie i det nordlige Gallia, for å misjonere blant morinerne (lat: Morini).

Da noen lokale hedninger vendte seg mot misjonærene, ble de reddet av adelsmannen Richarius (Riquier) fra å bli mishandlet eller til og med drept. Til gjengjeld underviste de ham i den kristne tro og døpte ham. Richarius ble en ivrig kristen og senere prest, og han æres som helgen som den hellige Richarius. Noen overleveringer forteller at Richarius med hjelp av kong Dagobert I (629-39) i 638 grunnla et kloster i Celles (Centula) som fulgte Kolumban av Bobbios monastiske regel, men dette er svært lite sannsynlig. Trolig grunnla han bare en kirke der, mens klosteret er av senere dato.

Etter at Cadoc og Frichor døde rundt 630, ble de gravlagt i Celles, hvor de hvilte inntil 1600-tallet. Deres relikvier hviler nå i sognekirken i Saint-Riquier i bispedømmet Amiens. Deres minnedag er 1. april, men tre andre minnedager er også kjent i Centula: 24. januar, 31. mars og 30. mai. 11. februar nevnes også som en minnedag for Frichor og 7. desember for Cadoc.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, celt-saints, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. november 1999

av Webmaster publisert 14.07.2006, sist endret 28.12.2015 - 12:04