Den hellige Cuán av Airbhre

Minnedag: 10. juli

Den hellige Cuán levde på et ukjent tidspunkt i Irland. Hun kalles «av Airbhre», som nå trolig er det kirkelige stedet i townland (liten geografisk enhet i Irland) og sognet Kilcowan i baroniet Bargy i grevskapet Wexford i den østlige irske provinsen Leinster, og i Mothel (Maothail) i baroniet Upperthird i grevskapet Waterford i den sørlige provinsen Munster.

Biografien om den hellige Fintan Munnu av Taghmon (d. ca 635)  forteller hvordan Ceallachán sønn av Díoma Camchos, «krokete ben», konge av Fothairt (som ga navn til baroniet Forth i Wexford) ble oppdratt av Cuán, bare for å ha Munnu (som oppdro Ceallacháns hellige bror Cillín) profetere at mennene fra Leinster en dag ville drepe Ceallachán, noe som også skal ha skjedd. Bortsett fra en notis i martyrologiene for 10. juli og en referanse i listen av homonyme helgener, er lite annet kjent om Cuán.

En navnebror og trolig en dublett av ham, skytshelgen for Kilcowanmore, også i Wexford, har en pattern-dag den 3. februar. I Mothel, stedet for et augustinsk priorat hvor man mener at Cuán etterfulgte Brocán, feires helgenen fortsatt den 6. juli ved kilden til Tobar Chuáin agus Brocáin i townland Ballynevin, hvor det var «stasjoner» som pleide å trekke til seg store folkemengder. John O’Donovan foreslo at han også var skytshelgen for Kilquane i sognet Ballymacelligott i grevskapet Kerry i provinsen Munster, men det var trolig snakk om Cuán mac Síolán fra Ciarraighe.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 7. mars 2015

av Per Einar Odden publisert 07.03.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:06