Den hellige Cairbre av Kilcarbry

Minnedag: 1. november

Den hellige Cairbre (Coirpre; lat: Carbreus) av Kilcarbry (Ceall Chairbre), det nå foreldete navnet på et townland (liten geografisk enhet i Irland) i sognet Kilbarron i baroniet Tirhugh i grevskapet Donegal i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som nå tilhører republikken Irland. Denne helgenen ble minnet den 1. november ifølge martyrologiet fra Donegal, som plasserte kirken oppkalt etter ham nær Assaroe (Ballyshannon). Spor av kirken kan fortsatt ses i townland Ardgillew.

Cairbre kan være den samme som den mannen som nevnes i et dikt tilskrevet den hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97), som erklærer at grunnleggeren av Iona brakte med seg vestover til «Duibhghleann» – trolig en kenning (poetisk omskrivning) for Glencolumbkille (Gleann Coluim Chile) på den sørvestre spissen av Donegal, ikke langt fra Assaroe – tolv biskoper, bare to av dem ble navngitt, nemlig Aodh «fra fjellene» – formodentlig Aodh av Rahugh (Ráth Aodha) i grevskapet Westmeath – og Cairbre. Aodhs lokale forbindelse var med Slieve League, som ligger i sognet Glencolumbkille. På den andre side inkluderer listen for 1. november også Brughack, noe som gir en viss grunn til å tro at denne Cairbre var identisk med den hellige Cairbre av Coleraine, som ble bispeviet av biskop Brughack.

Den biskop Cairbre som minnes den 1. november (en dag han deler med overnevnte Brughack av Raymoghy), ble forsøksvis lagt av martyrologiet fra Donegal til Ceall Chairbre, senere Kilcarbry i townland Ardgillew i sognet Kilbarron.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 29.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:05