Den hellige Calamanda av Calaf (400-t)

Minnedag: 5. februar

Den hellige Calamanda var en jomfru som ble født på slutten av 200-tallet (eller på 400-tallet) i Calaf eller Anoia i det sentrale Catalonia i Spania. Hun ble martyrdrept i 303 under keiser Diokletian (284-305) på grunn av ulydighet mot den romerske prefekten Dacius av Hispania, eller hun fikk hogd av armene på 400-tallet av sin far fordi hun ikke ville gifte seg, slik at hun blødde ihjel. Hun ble gravlagt i kirken Església de Sant Jaume i Calaf.

Hun er skytshelgen for Calaf og påkalles mot tørke. Hennes minnedag er 5. februar, da det hvert år holdes en fest til hennes ære i Calaf. Hun er populær i hele det nordlige Spania. Hun skal ha blitt helligkåret ved at hennes kult fra uminnelige tider ble stadfestet av den salige pave Urban V (1362-70). Hun fremstilles som ung jente uten armer, med martyrpalme.

Hun er en legendarisk skikkelse som trolig ikke har eksistert, men tradisjonen som oppsto som et resultat av noen relikvier som kom til kirken. Fra dem ble det bygd en historie som knyttet disse relikviene til Calaf. En annen versjon sier at hun var en av den hellige Ursulas ledsagere, som ble drept av hunerne i Köln da de kom tilbake fra en pilegrimsreise til Roma. Ifølge Statistisk institutt (Institut d'Estadística de Catalunya) var det i 2008 47 personer med dette navnet i Catalonia: elleve i Anoia, tretten i Barcelona og fire i Montsià.

Kilder: KIR, ca.wikipedia.org, findagrave.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. februar 2000

av Webmaster publisert 05.02.2000, sist endret 02.10.2017 - 18:38