De hellige Callistus og Mercurialis av Huesca (d. 1003)

Minnedag: 15. oktober

CallistusSkytshelgener for Cazaux-Fréchet og Vielle Louron

Den hellige Callistus (sp: Calixto; fr: Calixte) ble født en gang på 900-tallet i Huesca i Aragón i Spania. Han tilbrakte sitt liv i Los Altos Pirineos. Han var en tapper offiser for Sancho Garcés II kalt «Abarca», konge av Navarra og greve av Aragón (970-94). og han ble kjent for sin kamp mot maurerne i Aragón. For å hjelpe innbyggerne i Aure-dalen i Frankrike mot troens fiender dro han over til Frankrike sammen med sin offiserskollega, den hellige Mercurialis (sp/fr: Mercurial), som ifølge legenden skal ha vært hans bror eller fetter.

Begge led martyrdøden i 1003 i kamp mot sarasenerne (sarasenere var middelalderens betegnelse på muslimer; det kommer antakelig av et arabisk ord som betyr «de fra øst»), men i hvert sitt slag. Callistus ble drept i Cazaux-Fréchet (Hautes-Pyrénées), hvor kirken Saint-Calixte ble bygd. På den tiden var kampen mot sarasenerne fortsatt i sin episke periode, da de var en stormakt som ennå ikke var bekjempet. Den spanske Reconquista var akkurat i ferd med å begynne å gi sine store frukter, men på den tiden var fremtiden usikker.

Kamp mellom katolske riddere og sarasenere, miniatyr av Godefroy Bouillon, 1337De æres ennå i bispedømmet Tarbes. Deres minnedag er 15. oktober. Fordi disse to helgene døde i militær kamp og ikke som egentlige martyrer, har de blitt fjernet fra visse helgenbøker av den sentimentale fromhetsskolen som bare presenterer helgeners myke og delikate sider. Det er grunnen til at nesten ingen vet noe om dem. Innbyggerne i de to landsbyene Cazaux-Fréchet og Vielle Louron har valgt dem som sine skytshelgener.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, traditioninaction.org, aure-sobrarbe.net - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 21. november 2011

av Per Einar Odden publisert 21.11.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05