Den salige Candida av Milazzo (d. 1470)

Minnedag: 19. juni

Den salige Candida ble født i Milazzo på vestspissen av Sicilia i Italia. Som ung ble hun en av de første disiplene av den hellige Frans av Paola (1416-1507), som hun hadde det privilegium å kjenne under hans opphold i Milazzo, som varte fra 1464 til 1468. Han hadde i 1436 grunnlagt sin orden, som han senere bestemte at skulle kalles «Minstebrødrene» (Minimi Fratres eller bare Minimi) (Ordo Minimorum – OM/OMinim) på grunn av sin ydmykhet, og fordi de skulle være de minste av alle ordensbrødre – enda mindre enn den hellige Frans av Assisis Mindrebrødre. Dette navnet har de beholdt siden.

Candida ble medlem av minstebrødrenes tredjeorden, som var åpen for legmenn og legkvinner. Da Frans dro fra byen, ville hun ha et minne om ham, og undergjøreren akseptert dette, og på mirakuløst vis ble hans bilde avbildet på porten til Candidas hus. Dette bildet ble æret på høyalteret i helligdommen for St. Frans av Paola i Milazzo til den gikk tapt i brannen i 1908.

Den fromme Candida døde i 1470 i hellighets ry og ble gravlagt i en isolert grav i fortauet rundt helligdommen for Frans av Paola. Rundt 1765, da kirken gjennomgikk store renoveringer, ble levningene av Candida funnet i god stand til tross for at det var gått nesten tre hundre år etter hennes død.

Etter at de ærverdige relikviene var oppdaget, ble Candida ikledd klær fra perioden, mens ansiktet og føttene ble dekket av en flerfarget patina av voks, slik at det ser ut som om hun sover. Ved siden av henger en liten ampulle som inneholder blod av den salige. I hennes høyre hånd ble det plassert en palmegren, som er symbolet på de kristne helgeners seier over døden, mens hennes hode ble omkranset av en krans av blomster, det konvensjonelle bildet på jomfruelig renhet.

De ærverdige relikviene ble så plassert i et skrin av tre og glass som fortsatt er bevart i dag, og til skrinet ble festet seglet til helligdommens apostoliske prefekt. Det ble utarbeidet et dokument som attesterte relikvienes ekthet, underskrevet av den samme prefekt, Fra Saverio Cristiani, biskop av Porfiria, datert 19. juni 1784. Hennes minnedag er 19. juni.

Kilder: santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. november 2011

av Per Einar Odden publisert 23.11.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:03