Den hellige Casilda av Toledo (d. ~1050)

Minnedag: 9. april

Francisco de Zurbarán (1598-1664): Den hellige Casilda av Toledo (ca 1640)Skytshelgen for Toledo, Burgos og Briviesca; mot blodsykdommer; mot ekteskapelig ufruktbarhet

Den hellige Casilda (Casilla) ble født en gang på 900- tallet (eller muligens tidlig på 1000-tallet) i Toledo i Spania. Toledo var den tidligere religiøse hovedstaden i Spania, erobret av araberne i 711 og skulle forbli i muslimske hender inntil 1085. Hun var datter av den sarasenske (mauriske) emiren al-Mamun av Toledo (noen kilder kaller ham «konge av Toledo») og ble oppdratt som muslim.

Men i byen visste alle hvem hun var på grunn av hennes gavmildhet og fremfor alt fordi hun alltid var klar til å hjelpe de kristne fangene som døde av sult i fengslene og bringe dem lindring. Hennes mistenksomme far bestemte seg for å få det sjekket. En dag gikk hun ut for å bringe brød til de ulykkelige, men da hun skulle undersøkes, ble de medbrakte brødene forvandlet til roser.

Da skjedde det at Casilda fikk en mystisk blodsykdom, og enten stolte hun ikke på de arabiske legene, eller så klarte de ikke å finne noe botemiddel. Derfor dro hun etter råd fra sine kristne venner og med sin fars tillatelse på valfart til helligdommen for San Vicenzo de Briviesca nordøst for Burgos. Helligdommen var kjent for sin helbredende kilde, spesielt for dem som led av blødninger, og Casilda ble helbredet. Da gikk hun over til kristendommen, lot seg døpe i Burgos og levde deretter som eneboer nær helligdommen i Briviesca, og hun tok seg oppofrende av kristne fanger.

Hun døde rundt 1050 i Briviesca, og skulle da være over hundre år gammel, og hennes legeme ble gravlagt i kirken San Vincenzo. Allerede kort etter hennes død oppsto en sterk kult, og kirken Santa Casilda ble bygd over eneboerskens grav. Den 21. august 1750 ble hennes levninger overført til et nytt skrin. Helligdommen fikk på et tidspunkt hennes navn lagt til St. Vincents. Kirken på det lille stedet Briviesca er fortsatt et godt besøkt valfartssted. Hennes liturgiske minnedag er 9. april og hennes navn står i Martyrologium Romanum.

Casilda fremstilles med roser i forkleet eller i favnen, det henspeiler på en legende som sier at hun en gang ble overrasket av sin far mens hun ulovlig brakte mat til fangene i fengselet, og den forvandlet seg til roser i hennes forkle. Dette vises på et berømt bilde av Francisco de Zurbarán i Prado i Madrid. Andre kjente kunstnere, stort sett spanske, som Murillo og Francisco Bayeu y Subias, fremsteller henne iført overdådige klær og regalier fra kunstnernes egen tid. Hun kalles også Casilda av Briviesca.

Kilder: Butler (IV), Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 05.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:04