Den hellige Castor av Karden (d. ~400)

Minnedag: 13. februar

Den hellige Castor av Karden, oljemaleri i basilikaen St. Kastor i KoblenzSkytshelgen for Koblenz

Den hellige Castor (ty: Kastor) ble født en gang på 300-tallet i Aquitania i det sørvestre Gallia. Han ble en disippel av biskop Maximinus av Trier (ca 280-ca 347) og ble presteviet av ham. Noen sier også at Maximinus utnevnte ham til erkediakon av Trier (Augusta Treverorum). Sammen med likesinnede ledsagere levde han et fromt liv som prest og eneboer i Karden (vicus cardena) ved Mosel (i dag Treis-Karden i delstaten Rheinland-Pfalz) og virket som misjonær i landet rundt Mosel. Han døde i Karden i høy alder rundt år 400.

En legende forteller at Castor ba en elvebåtskipper om litt salt, men han fikk bare spott til svar og skipperen ville seile videre. Da blåste det plutselig opp en storm som pisket bølgene så høye at saltskipet sto i fare for å kantre. I sin nød tryglet skipperen Castor om hjelp. Castor knelte og ba, og like plutselig som stormen var kommet, stilnet den. Den hedenske skipperen ble omvendt av dette underet og takket Castor rikelig med salt.

Biskop Weomodus fant rundt 781 relikvier i Karden som ble identifisert som Castors, og han skrinla dem og lot dem overføre til kirken St. Paulinus i Karden. Dette tilsvarer en saligkåring. Den 12. november 837 overførte erkebiskop Hetti av Trier størstedelen av relikviene, inkludert hodet, til den daværende bispebyen Koblenz (Confluentia) og kirken St. Kastor, som var bygd for å huse dem. Castor er derfor skytshelgen for Koblenz.

En mindre del av Castors relikvier ble værende i Karden og ble oppbevart i det såkalte Castorschrein. Dette kunstferdige treskrinet fra 1400-tallet befinner seg fortsatt i stiftskirken i Treis-Karden, men innholdet har vært forsvunnet siden slutten av 1700-tallet. På begynnelsen av 1800-tallet vendte noen partikler av Castors relikvier tilbake fra Koblenz til Karden og ble igjen deponert i det historiske Castorschrein.

Mange kirker bærer fortsatt Castors navn. Han fremstilles enten som prest eller som biskop med attributtene bok, kirkemodell, palme, kalk eller stav. Noen avbildninger viser hvordan han redder et saltskip i henhold til legenden. Maleren Joseph Anton Nikolaus Settegast (1813-90), som var født i Koblenz, laget i årene 1877 til 1881 skisser til åtte fresker i basilikaen St. Castor i Koblenz, hvorav fem ble utført.

Castors minnedag er 13. februar med en translasjonsfest den 12. november. Hans legendariske biografi stammer fra 900/1100-tallet.

Kilder: Schauber/Schindler, KIR, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, santiebeati.it, de.wikipedia.org, zeno.org, sankt-kastor-koblenz.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 05.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06