Den hellige Castrensis av Sessa (d. 450)

Minnedag: 11. februar

Skytshelgen for Marano di Napoli og Castel Volturno

Den hellige Castrensis (it: Castrense, Castrese) skal ha vært en av de katolske biskopene som ble drevet ut av Nord-Afrika av de arianske vandalene. Tradisjonen forteller at han ble satt om bord på en lekk båt sammen med tolv eller tretten andre biskoper, men at båten på mirakuløst vis fikk dem trygt over til Campania i Sør-Italia. Dette skal ha skjedd under vandalenes kong Geiserik (428-77).

Men de nøyaktige datoene er omstridte. Noen mener at han er identisk med den hellige Priscus av Capua (d. 459), som med sine ledsagere Castrensis, Tammarus, Rosius, Heraclius, Secundinus, Adjutor, Markus, Augustus, Elpidius, Canion og Vindonius minnes den 1. september. Et synspunkt er å tolke «Priscus Castrensis» som å bety «Priscus, tidligere biskop av Castra i Nord-Afrika». Andre legger hans eksil under Trasimund mellom 490 og 522. Det var også en Candidianus, biskop av Castra, som ble forvist fra Afrika i 484. Han vil ha vært kalt Episcopus Castrensis, og det er ikke umulig at han er den Castrensis som opptrer i martyrologiene.

Castrensis æres høyt i Castel Volturno (Vulturnum) i provinsen Caserta i Campagna, og fortsatt kommer hans statue hvert år i august i prosesjon på elven Volturno før den fortsetter til fots til byens hovedkirke. Ifølge en tradisjon var Castrensis biskop av Castel Volturno, mens en annen tradisjon sier at han var biskop av Sessa Aurunca i provinsen Caserta.

Han minnes i «Marmorkalenderen» fra Napoli den 11. februar, men svært lite er kjent om ham. Man antar at han var martyr siden hans navn er blitt funnet sammen med martyren Priscus på noen malerier. Han minnes også den 11. februar også i Martyrologium Romanum, men der settes han i forbindelse med byen Capua. Hans relikvier ble en gang før 1100-tallet brakt fra Sessa til Capua, hvor han feires den 29. desember og på andre søndag i mai (translasjonsdagen). Vilhelm II (1166-89), den siste normannerkongen av Sicilia, brakte dem til Monreale på Sicilia. Deler av hans relikvier er nå i Capua og deler i Monreale.

Kilder: KIR, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 05.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05