Den hellige Castus av Bretagne (400-t)

Minnedag: 5. juli

Skytshelgen for de bretonske landsbyene Saint-Cast-le-Guildo og Langast

Den hellige Castus (Castolus; fr: Cast; bret: Kast) ble ifølge tradisjonen født en gang på 300-tallet på «hundeøya» i Irland. Han var elev av den hellige Jacut eller Jagu. Tidlig på 400-tallet seilte han over fra Wales til Armorica, det tidligere navnet på Bretagne.

Det blir fortalt at han en gang ønsket å besøke sin lærer for å be ham om råd. Da måtte han dra til en øy utenfor kysten, men det var ingen båt tilgjengelig. Da knelte han ned på stranden, vendt mot det stedet hvor helgenen bodde. Havet åpnet seg og det ble en sti gjennom vannet han kunne bruke.

Etter sin lærers død dro Castus som pilegrim til Roma. Der ble han vigslet til biskop av en ikke nærmere benevnt by. Deretter ble han drept under ukjente omstendigheter. Det skjedde en gang på 400-tallet.

Castus er skytshelgen for de bretonske landsbyene Saint-Cast-le-Guildo (Sant-Kast-ar-Gwildoù) i kantonen Matignon i arrondissementet Dinan og Langast (Lanwal) i kantonen Plouguenast i arrondissementet Saint-Brieuc, begge i departementet Côtes d'Armor i Bretagne.

Saint-Cast-le-Guildo er en sammenslåing fra 1971 av de tidligere kommunene Saint-Cast og Notre-Dame-du-Guildo. En gammel tradisjon sier at den hellige Rieul, ledsager av Castus i klosteret Landoac, som ble ledet av Jacut, var den første som bosatte seg i territoriet. Saint-Cast ble i sin tid utskilt fra det gamle opprinnelige sognet Pléboulle. Notre-Dame-du-Guildo ble utskilt fra sognene Saint-Cast og Saint-Potan. Vi finner Île Saint-Cast (Insulam de Sancto Casto) i 1163 i en bulle av pave Alexander III (1159-81), hvor den nevnes blant eiendelene til klosteret i Saint-Jacut.

Castus påkalles mot øyesykdommer og religiøs tvil. I gamle kilder forveksles han ofte med den hellige Cadoc (Cado). Det sies at det tidligere i prestegården i kirken St. Aaron i byen Lamballe i Bretagne ble bevart et breviar med lesninger om Saint-Cast. Hans minnedag er 5. juli (og 30. september?).

Kilder: heiligen-3s.nl, infobretagne.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 06.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06