Den hellige Catervus av Tolentino og to ledsagere (d. ~400)

Minnedag: 17. oktober

Catervus’ sarkofagCatervus skytshelgen for Tolentino; med Septimia og Bassus

De hellige Catervus (Flavius Julius Catervus; it: Catervo, Catervio) og Septimia (Septimia Severina; it: Settimia) og deres sønn Bassus (it: Basso) døde ifølge tradisjonen som tidlige kristne martyrer i Tolentino i provinsen Macerata i regionen Marche i Midt-Italia. Catervus skal ha brakt den kristne tro til byen, og for dette led han martyrdøden. Det er kjent at Tolentino hadde hatt biskoper på 400-tallet.

Katedralen San Catervo i Tolentino inneholder sarkofagen til prefekten for pretorianergarden, Flavius Julius Catervus, og hans hustru Septimia Severina. Han døde etter seksten års ekteskap i en alder av 56 år på en 17. oktober i et ukjent år rundt år 400 og ble den 20. november lagt i den monumentale marmorsarkofagen. Der ble også hustruen og sønnen Bassus gravlagt, sistnevnte døde atten år gammel. Inskripsjonen på sarkofagen forteller også om ekteparets dåp og ferming ved den geistlige Probiano, som tradisjonen anser som den daværende biskop av Tolentino. Over graven til sin mann lot Septimia reise et stort mausoleum.

Kulten for en byens skytshelgen Catervo i Tolentino kan belegges fra 1200-tallet. Ved siden av mausoleet ble det rundt 700-tallet bygd en forgjenger til den nåværende katedralen, som ble viet til Maria. Senest 1034 tilhørte denne kirken et benediktinerkloster på dette stedet, og rundt 1150 fikk den navn etter Catervus. Etter 1256 ble denne klosterkirken restaurert, da benediktinermunkene spurte daværende pave Alexander IV (1254-61) om tillatelse. Dagens bygning stammer fra årene 1820-30. Den gangen ble mausoleet revet, men rester av det samt sarkofagen ble integrert i den nye kirken, hvor sarkofagen siden da har stått i venstre sideskip. Da sarkofagen ble åpnet i 1455, ble Catervus’ hode satt i et relikvar for offentlig venerasjon. Det er notert at hans legeme ble funnet i 1567 sammen med hustruen og sønnen. Rundt 2 000 mynter ble funnet i sarkofagen.

Deres minnedag er 17. oktober, men 10. desember nevnes også.

En usannsynlig legende fra Piemonte gir denne hellige familien æren for evangeliseringen av byen Tortona i provinsen Alessandria i Piemonte. Der skal Catervus ha vært byens første biskop og hele familien deltok i evangeliseringen. De ble byens første martyrer rundt år 68, da det nylig var kommet andre evangelister til Hautes-Alpes, som Priscilla, Elias, Miletus, Markus og Quintus Metellus, som alle var rømt fra keiser Neros forfølgelser fire år tidligere. Denne versjonen var kanskje oppfunnet for å rettferdiggjøre tilstedeværelsen av noen relikvier av disse helgenene i denne byen i Piemonte.

Kilder: Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 9. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 09.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05