Den hellige Chryspolitus av Bettona og ledsagere (d. ~303)

Minnedag: 12. mai

Skytshelgen for Bettona i Umbria

Den hellige Chryspolitus (Chrispoldus, Chryspoldus, Chryspotius; it: Crispolto, Crispolito) kom ifølge en legendarisk passio fra 1100-tallet opprinnelig fra Jerusalem. Derfra ble han sendt ut av selveste apostelfyrsten Peter å forkynne evangeliet i Italia. Han kom til Bettona (Vetrona) i regionen Umbria i Midt-Italia, hvor han også utførte mirakler og ble vigslet til biskop av den hellige Britius (it: Brizio) av Massa Martana, ifølge andre av Spoleto og andre byer i Umbria.

Chryspolitus ble arrestert av soldater som tjente keiser Diokletians (284-305) medkeiser i vest, Maximian Herculeus (286-305). Avhørene ble ledet av prefekten Asterius. Chryspolitus ble bedt om å ofre til gudene, og da han nektet ble han drept etter hard tortur. Sammen med ham ble en viss kugjeter Barontius drept, han ble dømt til halshogging. Chryspolitus’ søster Tutela ville sammen med tolv andre kvinner begrave levningene av ham og Barontius, men de ble også arrestert, og da de nektet å ofre, ble de også drept, delvis ved halshogging, delvis ved å bli sagd i to. Hele martyrgruppen skal ha blitt drept en 12. mai rundt 303.

Til ære for Chryspolitus ble det senere bygd en kirke viet til Vår Frue. På stedet for martyriet finnes det fortsatt rester av det benediktinske klosteret San Crispolto, som var kjent allerede i 1018 i et gammelt dokument fra katedralen i Assisi. De troende i Bettona, som ønsket å ha relikviene til den hellige biskop og martyr innenfor byen murer, bygde på 1200-tallet en stor kirke til hans ære, som ble vigslet av biskop Guido i 1225. Denne kirken gikk i 1256 over fra benediktinerne til fransiskanerne som restaurerte den i 1266 og igjen i 1797.

Levningene av Chryspolitus hviler i et skrin i venstre kapell i kirken som bærer navnet Santa Maria Maggiore. Byen Bettona i Umbria feirer sin skytshelgen Chryspolitus den 12. mai med stor deltakelse av de troende også fra omegnen

Kilder: santiebeati.it, zeno.org, worddocx.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. juli 2012

av Per Einar Odden publisert 14.07.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:05