Den hellige Colman Cearr av Clonrush

Minnedag: 13. januar

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) hadde tilnavnet Cearr («den krokete»). Hans kirke lå i Clonrush (Cluain Rois) i baroniet Leitrim i grevskapet Clare i provinsen Munster i det sørlige Irland (tidligere i grevskapet Galway i den vestlige provinsen Connacht). Colman er kjent fra listen over homonyme helgener som lokaliserer hans kirke – nå muligens Allstonekill i townland (liten geografisk enhet i Irland) Whitegate – ved bredden av Lough Derg, og også fra en liste fra 1600-tallet over kirkelige utnevnelser som navngir kirken som Ecclesia sancti Colmani.

Colmans kirke lå nær kirken til den hellige Caimin av Inis Celtra (Caimín; Inishcaltra, Inish-Keltra, Inis Cealtra) (d. 653), nå Holy Island i innsjøen Lough Derg ved Galway, og siden begge helgener bar navn som i siste instans var utledet fra Colum, mener noen forskere at de trolig opprinnelig var identiske. Det finnes grunner til å tro at Caimin og hans andre navnebror, den hellige Kolumba av Terryglass (Colum sønn av Criomhthann) (d. 552) – som betraktes som en lokal feiring av den hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) – også var en og samme person. Colman Cearrs fest falt på 13. januar, og notisen på denne dagen plasserer ham vekselvis ved Lough Derg (Deirgdhearc) og et uidentifisert sted kalt Sailbheach.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06