Den hellige Colman av Donaghmore

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) er kjent fra en notis i samlingen av helgengenealogier (Corpus Genealogiarum Sanctorum Hiberniae), som knytter ham til en stammegruppe kjent som Maca Miadhchon. Hans kirke var i Donaghmore (Domhnach Feimhin, Domhnach Mór Maighe Feimhin), et sogn som omfatter deler av baroniene Middlethird og Iffa og Iffa East i grevskapet Tipperary i provinsen Munster i det sørlige Irland. Donaghmore lå i bispedømmet Lismore. En annen som også var assosiert med Colmans kirke, var den hellige Forannán av Donaghmore (av Déise). Nabosognet til Donaghmore er sognet Colman (tidligere Ceall Scéith), som kan ha tatt sitt navn fra Colman av Donaghmore.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 04.10.2013 - 14:05