Den hellige Colman av Dunboe

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) er bare kjent fra listen over homonyme helgener. Colman skal ha hatt sin kirke i Dunboe (Dún Bó) i baroniet Coleraine i grevskapet Londonderry (Derry) i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som nå er en del av Storbritannia. Skytshelgen for sognet Dunboe var den hellige Adomnán av Iona (Adhamhnán) (ca 624-704), men på grunn av den hellige Kolumba av Ionas (Colum Cille) (ca 521-97) innflytelse i Derry, synes det ifølge noen forskere sannsynlig at Kolumba også ble æret lokalt, kanskje under aliaset Colman.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 04.10.2013 - 14:05