Den hellige Colman av Dysart

Minnedag: 5. november

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) nevnes i listen over homonyme helgener. Martyrologiene, som plasserer hans kirke i Magh Raighne i Osraighe, nå et stort område i det sørlige Kilkenny, hevder at han ble feiret den 5. november. Hans kirke lå i Dysart (Gleann Dealmhaic) i sognet Pleberstown i baroniet Gowran i grevskapet Kilkenny i provinsen Leinster i det østlige Irland. En notis lagt til festen i Leabhar Breac kaller hans kirke Dysart (tidligere Díseart Mocholmóg). Nabosognet til Pleberstown er sognet Columbkille, noe som etterlater liten tvil hos noen forskere om at Colman egentlig er en dublett av den hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97).

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06