Den hellige Ceidio av Gwent (500-t)

Minnedag: 3. november

Den hellige Ceidio (Ceido; eng: Caid; lat: Caidius) ble født rundt 466 i Wales. Han var sønn av den hellige fyrst Ynyr Gwent av Gwent og hans hellige hustru Madrun (Materiana), datter av Gwrthefyr Fendigaid. Han hadde to brødre, Cynheiddon og Iddon, og en søster, Tegiwg, som også var helgener. Han var prins av Gwent og ble innblandet i politiske intriger allerede som spedbarn, for han flyktet sammen med sin mor Madrun da palasset til High-King Vortigern (Gwrtheyrn) under festningen Tre’r Ceiri gikk opp i flammer under Vortigerns siste motstand. De slo seg ned i hans mors fjellfestning på Carn Fadrun (Madryn). Senere i livet grunnla Ceidio kirken som bærer hans navn nedenfor fjellet i Ceidio (Llangeidio) på halvøya Lleyn i Caernarfonshire.

Han sies å ha vært munk i Llancarfan. I likhet med mange keltiske helgener kan han idet han tok opp det religiøse liv, ha blitt assosiert med en hjort som søkte tilflukt hos ham, for hans hest ble kalt en av de tre «hovkløvde hester» i Britannia. Han grunnla andre kirker i Wales i Ceidio (Llandyrnog) og Rhayader (Rhaeadr) (Gwerthrinion), men senere dro han sammen med sin mor til Cerniw for å evangelisere folket i Minster.

Ceidio er høyst sannsynlig identisk med den Cetiau som nevnes i biografien om den hellige biskop Oudoceus av Llandaff som en av de viktigste legmenn i bispedømmet Llandaff. Han ble valgt av presteskap og folk til den hellige Teilos etterfølger som biskop av Llandaff. Sedes Cetiau opptrer i grensebenevnelsene i overdragelsen av Ecclesia Guruid, senere Llanirwydd, i Monmouthshire til kirken i Llandaff, foretatt under Oudoceus’ episkopat.

Rundt en kilometer øst for Rhayader i Radnorshire ligger det en gravhaug på et jorde kalt Cefn Ceidio, og under den skal han angivelig ha blitt gravlagt. Hans minnedag i Ceidio i Carnarvonshire angis i The Cambrian Register som 3. november, men forfatteren Browne Willis (1682-1760) sier 6. november. Han kalles noen ganger feilaktig for Cynheiddon, som er hans bror. Det finnes tre walisiske helgener ved navn Ceidio, Ceidio av Gwent og de hellige Ceidio ap Arthwys og Ceidio ap Caw («sønn av Caw»).

En Citawe (Citiawe) påkalles i et litani fra 900-tallet publisert av Mabillon, og M. J. Loth antar at det menes den walisiske Ceidio, trolig Ceidio av Gwent. I kartulariet i Quimperlé kalles han Kigavus.

Kilder: Baring-Gould (3), britannia.com, earlybritishkingdoms.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 22.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05