Den hellige Celerinus av Kartago (d. ~280)

Minnedag: 3. februar

Den hellige Celerinus ble født en gang på 200-tallet i Kartago i Nord-Afrika, nå i ruiner i en forstad til Tunis, hovedstaden i Tunisia. Han ble som ung opplært i den kristne tro. Hans bestemor var den hellige Celerina, hans onkel på farssiden var den hellige martyren Laurentius, mens hans onkel på morssiden var den hellige martyren Ignatius, begge var romerske soldater. Alle hans tre slektninger Celeria, Laurentinus og Ignatius led martyrdøden i Kartago under Decius.

Celerinus var på besøk i Roma da forfølgelsene under keiser Decius (249-51) brøt ut. Han ble arrestert og holdt lenket i fengselet i nitten dager uten mat og drikke, men han fortsatte å vitne om sin tro på Kristus, og han ga også et eksempel på mot for de medkristne som var fengslet sammen med ham.

Han ble senere satt fri og vendte tilbake til Kartago, hvor han ble viet til diakon i 250 av byens hellige biskop Kyprian (Tascio Cecilio Cipriano) (d. 258). Celerinus døde en gang etter 250 (rundt 280?). Han regnes som en martyr, selv om han døde en naturlig død, ettersom han gjennomgikk så store lidelser, holdt ut torturen og var villig til å dø for troen.

En kirke ble viet til hans navn i Kartago. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er 3. februar. Hans slektninger Celeria, Laurentinus og Ignatius minnes samme dag.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, santiebeati.it, it.wikipedia.org, zeno.org, op.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 2. februar 2000

av Webmaster publisert 02.02.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:50