Den hellige Celestius av Metz (d. ~315?)

Minnedag: 14. oktober

Den hellig Celestius (Caelestius, Coelestius, Coelestis, Coelestin; fr: Céleste) ble født en gang på 200-tallet i Gallia (?) (tradisjonen sier imidlertid at alle de første biskopene av Metz var av gresk opphav). Katalogen over biskopene av Metz, som ble samlet mellom 776 og 778 (den eldste i sitt slag), har Celestius på andre plass, umiddelbart etter den første biskop, den hellige Klemens (ca 280-ca 300), og før Felix. Katalogen spesifiserte at Celestius døde en 14. oktober etter femten år som biskop. Ettersom hans forgjenger skal ha vært biskop fra rundt 280 til 300, kan det gi en bispetid fra 300 til 315? Hans andre etterfølger er dokumentert i 346, så Celestius’ etterfølgere Felix og Patiens ville da ha vært biskoper fra rundt 315 til 343, altså i 28 år, betraktelig mindre enn de 42 årene som bispelisten nevner for Felix alene.

Celestius ble ifølge usikre kilder gravlagt ved inngangen til krypten i kirken St Clement, senere ble hans levninger ifølge Drogo overført til Marmoutier i Alsace. Hans minnedag feires på dødsdagen den 14. oktober, men 7. mai og 14. august nevnes også, sistnevnte muligens en skrivefeil for 14. oktober. Hans navn nevnes ikke i Martyrologium Romanum, verken det førkonsiliære eller den nyeste utgaven (2004).

I 852 fikk biskop Drogo av Metz (823-55) overført hans levninger til Marmoutier i departementet Bas-Rhin i regionen Alsace sammen med levningene av byens trettende biskop, den hellige biskop Autor (Auctor, Auteur) (d. ca 451). Ifølge legenden ble det organisert en prosesjon for å presentere de to relikviene for byen, med den mest kjente biskop Autor først, men de kunne ikke fortsette fordi det var umulig å flytte hans levninger, så til slutt måtte de bære levningene av Celestius før ham. Under den tyske bondekrigen vanhelliget noen protestanter i 1525 klosterkirken i Marmoutier, og Celestius’ levninger ble blandet med de andre avdøde, til det punktet at de ikke lenger kunne skilles fra hverandre.

Den hellige Klemens av Metz (fr: Clément de Metz) æres som den første biskop av Metz. Ifølge tradisjonen ble han sendt av den hellige apostelfyrsten Peter til Metz en gang i det første århundret for å evangelisere. Han dro sammen med to disipler: presten Celestius og diakonen Felix, som på listene står som hans etterfølgere på bispesetet.

Men denne legenden kan ha blitt skrevet langt senere for å gjøre bispesetet langt eldre og mer ærverdig enn det i virkeligheten var. Franskmennene elsker jo å kalle sitt land for «Kirkens eldste datter» (la fille aînée de l'Église), og det oppsto tidlig behov for å pynte litt på historiene for å flytte kristningen av Frankrike til apostlenes tid. Mange av de tidligste franske helgenene ble utstyrt med biografier som flyttet dem flere århundrer frem i tid og identifiserte dem med skikkelser som var nevnt i Bibelen.

Byens første biskop Klemens kan ha kommet til Metz på slutten av 200-tallet (ca 280-300), men den første biskopen som er garantert autentisk, er Sperus eller Hesperus, som var biskop i 535.

Kilder: CatholicSaints.Info, santiebeati.it, fr.wikipedia.org, it.wikipedia.org, nominis.cef.fr, zeno.org, saarland-biografien.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. desember 2011 - oppdatert: 10. januar 2016

av Per Einar Odden publisert 13.12.2011, sist endret 10.01.2016 - 17:16