De hellige Centolla og Helena av Burgos (d. ~304?)

Minnedag: 2. august

Den hellige Centolla, fra katedralen i BurgosSkytshelgener for Burgos

De hellige Centolla og Helena (sp: Centola y Elena) var to spanske jomfruer som led martyrdøden rundt 304 (?) i kristenforfølgelsene under keiser Diokletian (284-305). Det skal ha skjedd ved halshogging i Sierro ved elven Ebro nær Burgos. I regjeringstiden til kong Alfons X (1252-84) kom deres relikvier til domkirken i Burgos. Deres minnedag i Martyrologium Romanum var 13. august, men i den nyeste utgaven (2001) er de flyttet til 2. august. I erkebispedømmet Burgos minnes de fortsatt den 13. august. I Vadelateja i regionen Cañon del Ebro finnes ruiner av en sen visigotisk eneboercelle viet til Centola og Helena.

Helenas kult er påvisbar bare fra 1300-tallet, så i det nye Martyrologium Romanum står Centolla alene. Sistnevnte hadde en kult ved et kapell i Sierro, og med tiden utviklet det seg en tradisjon at hun var en martyr som var født i Toledo, datter av en hedensk far som var uvillig til å la sin datter være kristen. Derfor ble hun tvunget til å flykte fra sin fars hus, men hun ble arrestert og utsatt for tortur. En gruppe kvinner kom til og bød henne å avsverge den kristne tro for å slippe flere lidelser. Men den fornemme jomfruen Helena nærmet seg henne, priste hennes utholdenhet og formante henne til å holde ut til slutten. Centolla svarte at hun led med glede og la til: «Se til at du ikke svikter, du skal lide sammen med meg for Kristus». Guvernøren som fryktet at kjetteriet skulle spre seg, ga ordre om at begge skulle halshogges. I 1317 flyttet biskop Gonzalo de Hinojosa av Burgos (1313-27) deres relikvier til hovedstaden Burgos. Aktene er legendariske, men kulten er gammel.

Kilder: Benedictines, Bunson, CSO, Patron Saints SQPN, santiebeati.it, zeno.org, aug.edu, eltestigofiel.org, pikku-myy.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 20.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:04