Den hellige Caesidius av Trasacco og to ledsagere (d. ~236)

Minnedag: 31. august

De hellige Placidus og Eutyches

De hellige Caesidius (it: Cesidio) og hans ledsagere er bare kjent fra de upålitelige aktene til den hellige Rufinus av Marsi. Der heter det at Caesidius var sønn av Rufinus. Ifølge en gammel passio («lidelseshistorie») skrevet på slutten av 800-tallet, brøt det i byen Amara i Pontos ut en forfølgelse mot de kristne. Rufinus og hans sønn Caesidius ble oppdaget og fengslet, og prokonsul Andreas utsatte dem for tortur i fengselet og sendte to prostituerte for å friste de kristne, men de besto prøven. I stedet var det mange hedninger som konverterte, inkludert prokonsul Andreas.

Da de ble satt fri, flyttet Rufinus og Caesidius til regionen Marsi i Italia, hvor de drev apostolisk arbeid. Etter en tid flyttet Rufinus til Assisi, mens hans sønn forble i Trasacco (Transaquis) i provinsen L’Aquila i området Marsica i regionen Abruzzo i Midt-Italia. Etter flere opp- og nedturer ble Rufinus den første biskop av Assisi og byens beskytter, og han led martyrdøden i nærheten. Caesidius stjal hans levninger og brakte dem til Trasacco.

Men denne handlingen skulle bli skjebnesvanger. For den romerske magistraten beordret hans død, og han ble drept mens han feiret messe sammen med Placidus og Eutyches. Det skjedde ved bredden av innsjøen Fucino, ti mil øst for Roma, i forfølgelsene under keiser Maximinus (235-37).

Forskere sier at historien om livet og martyriet til Rufinus og Caesidius er et resultat av behovet som presenterte seg på 800-tallet for å rettferdiggjøre tilstedeværelsen av gamle kirker i Trasacco og regionen rundt som var viet til de to helgenene og senere ødelagt av ungarerne. Alle passio har alltid klassifisert Caesidius som en prest som led martyrdøden i Trasacco. Det romerske martyrologiet har ham og hans to ledsagere den 31. august.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. mai 1998

av Webmaster publisert 01.05.1998, sist endret 28.12.2015 - 12:06