Den hellige Colman av Glendalough (d. ~659)

Minnedag: 12. desember

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) levde på 600-tallet i Irland. Han var abbed av klosteret Glendalough (Glendaloch; irsk: Gleann Dá Loch) («dalen med de to sjøer») i grevskapet Wicklow i provinsen Leinster i det østlige Irland. Dette klosteret ble grunnlagt en gang på 500-tallet av den hellige Kevin av Glendalough (ca 480-ca 618).

Colman døde rundt 659. Han nevnes i irske kalendere, og hans minnedag er 12. desember. Glendalough ble delvis ødelagt i 1398 av engelske tropper.

Roten til navnet Colmán er Colum, og fordi den høyt elskede hellige Kolumba av Ionas irske navn var Colum Cille, ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Benedictines, Bunson, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 16. februar 2000

av Webmaster publisert 16.02.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:50