Den hellige Chi Zhuze (1882-1900)

Minnedag: 28. september

Chi Zhuze (1882-1900) En av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Chi Zhuze [K'i-Tchou-Tzeu] ble født i 1882 i landsbyen Dezhao [Tei-cha'o] i distriktet Shen i provinsen Hebei i Kina. Han kom fra en enkel og ærlig bondefamilie. Han ble grepet av det gode eksemplet av katolikkene i sin landsby, og han lærte troen godt å kjenne og bestemte seg for å konvertere til Kirken i en alder av 17 år i 1899. Selv om han var analfabet, gjorde han store anstrengelser for å lære den katolske doktrine og var til stede ved messen hver søndag med alle de andre.

Men høsten 1899, da forfølgelsene nærmet seg, protesterte hans foreldre og sa: «Hvis du ønsker å forbli et medlem av denne familien, må du slutte å gå i kirken og vente til situasjonen er mer fordelaktig». Men Chi Zhuze forble fast i sin tro til tross for familiens motstand. På nyttårsaften nektet han å tilbe familiens gudebilder, måtte sulte som konekvens og ble utstøtt av familien. Men han gjennomled gladelig alle prøvelsene for Guds skyld.

I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. I juni 1900 presset bokserne hardere og hardere mot katolikkene, som begynte å grave grøfter og bevæpne seg for selvforsvar. Fremmede ble sluppet inn i landsbyen først etter grundige undersøkelser. Siden Zhuze ennå ikke var døpt, var han ikke kjent i katolske kretser og ble avvist da han søkte ly der. Til slutt fant han en katolikk som kjente ham, tok ham inn og ga ham en jobb som tjener i sitt hus.

Ikke lenge etter oppdaget foreldrene hans skjulested og beordret ham til å vende hjem. Ettersom lydighet mot foreldrene er et av De ti bud, dro Zhuze hjem. Men på veien møtte han noen boksere dom først beordret ham til å tilbe noen gudebilder i et nærliggende tempel. Han nektet å gjøre det og fortalte dem modig at han var katolikk. De begynte da å torturere ham ved først å hogge av ham armene. Han forble fast og lemlestelsen begynte. Noen av landsbyens beboere dro for å varsle hans foreldre, men de gjorde ikke noe for å redde ham. Han ble grusomt drept på denne måten på en ukjent dato sommeren 1900, 18 år gammel. Han var ikke døpt i vann, men ble døpt i sitt eget blod. Etter hans død ble hans foreldre katolikker - et sikkert tegn på Guds velsignelse av hans ofring av livet.

Chi Zhuze ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 51 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Hans minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:50