Den salige Chrodegang av Séez (d. ~770)

Minnedag: 3. september

De hellige søsknene Chrodegang og Opportuna, glassmaleri i katedralen i SéezDen salige Chrodegang (Godegrand, Godegrandus, Chrodegandus) ble født en gang tidlig på 700-tallet på slottet Exmes nær Argentan i departementet Orne i regionen Basse-Normandie i Nord-Frankrike. Han kom fra adelsfamilien Robertinerne, og hans søster var den hellige Opportuna av Montreuil (d. ca 770) (fr: Opportune).

Chrodegang ble på et ukjent tidspunkt valgt til den femtende biskop av Séez (Sagium) i det nåværende departementet Orne i Normandie, men han overlot den verdslige forvaltningen av bispedømmet til sin mektige fetter Chrodobert og dro selv ut på en pilegrimsreise, blant annet til Roma. Den skulle vise seg å bli syv år lang, og i mellomtiden lot Chrodobert seg selv utnevne til biskop, og da Chrodegang kom tilbake, lot Chrodobert ham myrde da han var på vei for å besøke sin søster. Det skjedde en 11. april rundt 770 i Nonant-le-Pin i departementet Orne. Han ble gravlagt av sin søster i hennes kloster Montreuil (Monasteriolum) ved Argentan. Hun var så sjokkert over brorens død at hun selv døde elleve dager senere, den 22. april.

Chrodegangs levninger ble senere overført til L’Isle-Adam ved Pontoise i departementet Val-d’Oise, mens hans hode kom til kirken Saint-Martin i Paris. Han ble regnet som martyr og hans minnedag er 3. september. Denne historien er ikke helt tilforlatelig, ettersom det i propriet fra Séez ikke forekommer egne lesninger for denne hellige biskopen og martyren.

Den tradisjonelle stavemåten for byens navn var Séez, og den er beholdt av Kirken. Men de sivile myndighetene innførte stavemåten Sées etter Napoleons hærtog til Italia (1796-97), da Séez i Savoia ble innlemmet i Frankrike. Resultatet er at bispedømmet nå heter Séez, mens byen heter Sées.

Kilder: CE, Heiligenlexikon, fr.wikipedia.org, zeno.org, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 24. januar 2012

av Per Einar Odden publisert 24.01.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04