Den hellige Cilléne Droichtech av Iona (d. ~752)

Minnedag: 3. juli

Den hellige Cilléne ble født en gang på 600-tallet i Irland. Han ble kalt Cilléne Droichtech (= brobyggeren), eller bokstavelig «lille mann av kirken [og] brobygger». Han tilhørte de sørlige Uí Néill, men en sidegren som var identifisert verken med herskerne av Brega eller herskerne av Mide. Han ble munk og flyttet til øya Iona utenfor kysten av Isle of Mull i De indre Hebridene på vestkysten av Skottland. Klosteret der var grunnlagt av den hellige Kolumba av Iona (ca 521-597). Øya het opprinnelig Hy, men ble fort kjent som I-Colm-Kill («Kolumbas øy») eller Iona (columba = due på latin; hebraisk: iona). Den kalles også Holy Island.

Den 14. april (eller den 19.) 726 døde den femtende abbeden av Iona, Cilléne Fota (= den høye) (724-26), og hans navnebror Cilléne Droichtech ble valgt til Ionas sekstende abbed. I 727 ble relikviene av Ionas niende abbed, den hellige Adomnán, brakt til Irland, og Cáin Adomnáin («Adomnáns lov») ble fornyet. Denne slags cáin (lex eller rechtge) var et edikt etablert av en kombinasjon av kongelig og kirkelig autoritet, vanligvis under beskyttelse av en helgen, hvis relikvier kunne tas med på en rundtur. En cáin var vanligvis tidsbegrenset, for eksempel til syv år, men kunne fornyes. På 700-tallet og tidlig på 800-tallet var disse cánai eller leges de mest dramatiske uttrykkene for kirkelig innflytelse på det irske samfunnet.

Et subsidiært formål med Cillénes fornyelse av Adomnáns lov var ifølge en sen tekst å etablere fred mellom de to store grenene av de nordlige Uí Néill, nemlig Cenél Conaill og Cenél nÉogain. Selv om disse opplysningene er fra en sen kilde, er de plausible. Adomnáns relikvier ble imidlertid brakt tilbake fra Irland i 730, og i 732 brøt det ut nye kamper mellom Cenél Conaill og Cenél nÉogain.

Cilléne ser ut til å ha trukket seg som abbed før han døde den 3. juli 752, siden hans gravskrift gir ham tittelen «eneboer på Iona» (Ulster-annalene for året 752). Tilbaketreden fulgt av en periode som eneboer var en godt dokumentert praksis, et eksempel var biskop Áed av Sleaty i Carlow, som døde som eneboer i 700. Cillénes etterfølger Sléibíne mac Congaile (752-66) ser også ut til å ha trukket seg tilbake før sin død den 2. mars 767, siden hans etterfølger Suibne [Suibhne] (766-71; d. 772) var abbed i 766.

Cillénes minnedag er dødsdagen 3. juli.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, ODNB - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. januar 2012

 

av Per Einar Odden publisert 26.01.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03