Den hellige Colman av Kildare

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) har tilnavnet «av Kildare», som er klosteret for den store hellige Brigida av Irland (Brighid) (ca 452-525). Kildare ligger i baroniet Offaly East i grevskapet Kildare i provinsen Leinster i det østlige Irland. To av dem ved navn Colman på listen over homonyme helgener skal ha vært blant hjelperne til Brigida, den ene hennes melker, den andre hennes gjeter. Bare én helgen av dette navn, Colmán Mór («stor»), sønn av Fearghas, er blant de mange som sies å ha vært Brigidas undersåtter, men Ard Conaigh, den kirken som han tilskrives sammen med to ledsagere (Conach, som har gitt navn til stedet, og Luiceannán), har ikke blitt identifisert.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 04.10.2013 - 14:05