Den hellige Colman av Killeroran

Minnedag: 14. juli

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) hadde sin kirke i Killeroran i baroniet Killian i grevskapet Galway i provinsen Connacht i det vestlige Irland. En sammensatt notis i samlingen av helgengenealogier (Corpus Genealogiarum Sanctorum Hiberniae) plasserer Colman sønn av Ainghin (Anghan), sammen med hans to brødre Cúrnán og Mac Reithe, i kirken i Ceall Eadarghabhla i Fiodh Manach, nå en kirkelig eiendom i Killeroran. Hans navn opptrer i listen over helgener som ble feiret den 14. juli, og sammen med sine brødre ble han minnet i en kirke kalt Ceall Mac nAinghin (nAinghine) i Fiodh Manach, nå Ballynakill i baroniet Ballymoe i Galway, som inneholder en landsby ved navn Kilcolumb. Helgenen i Killeroran kan være den Colman av Eadarghabhail som er funnet i listen over homonyme helgener.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06