Den hellige Claudia av Roma (Eugenias mor) (d. ~255)

Minnedag: 27. desember

Den hellige Claudia ble født en gang på 200-tallet i Roma. Hun ble gift med den romerske hertug Filip, som ble utnevnt av keiser Commodus (180-92) til romersk prefekt av Alexandria i Egypt. Han dro dit med sin familie. De var alle hedninger.

Deres datter var den hellige Eugenia. Hun ble tilfeldigvis kjent med apostelen Paulus’ brev og lengtet etter å bli kristen. Hun flyktet i hemmelighet og ble døpt, og kledd i mannsklær ble hun opptatt i et kloster. Der ble hun etter hvert valgt til abbed. Da en kvinne forgjeves forsøkte å forføre henne (i den tro at hun var en mann), ble hun anmeldt til myndighetene. Dommeren var prefekten, hennes egen far, som dømte alle i klosteret til døden. Da avslørte hun sin virkelige identitet og ble frikjent og forlot klosteret.

Deretter omvendte Eugenia sine foreldre og mange andre. Faren Filip ble valgt av de kristne i Alexandria til byens biskop. Men hans etterfølger som romersk prefekt fikk ham halshogd fordi han var en kristen. Resten av familien flyttet til Roma, hvor Claudia etablerte et kloster for enker, mens Eugenia arbeidet blant yngre kvinner.

Etter flere fredelige år intensiverte keiserne Valerian (253-60) og Gallienus (253-68) forfølgelsene mot kristne, og mange av dem søkte tilflukt hos Claudia og Eugenia. De ble angitt som kristne, og Eugenia ble halshogd en 25. desember rundt 255 sammen med mange andre kristne, mens moren Claudia fulgte etter to dager senere, den 27. desember, etter at Eugenia hadde vist seg for henne og fortalt henne når hun skulle dø. Claudias minnedag er dødsdagen 27. desember, men 12. januar nevnes også.

Eugenia var beviselig en tidlig martyr i Roma som ble gravlagt på Apronians kirkegård ved Via Latina, men da hennes virkelige lidelseshistorie for lengst var glemt, fikk hun helt uten grunnlag sitt navn knyttet til en populær legendetype som også fortelles med mindre avvik om de hellige Marina, Pelagia den Botferdige, Eufrosyne, Theodora og andre, som ble «munker» forkledd i mannsklær. Historien er ganske fantasifull, men vevd sammen med historiske personer. Den er ikke bundet opp av tid og sted, og personene selv skal ikke ha hatt reelle bånd mellom dem.

Til tross for at historiene om kvinnelige «munker» synes å være romantiske fabler, synes det bevist at en ung kvinne gikk inn i klosteret i Schönau i forkledning og levde der som novise, uoppdaget til sin død i 1188. Hun ble populært kalt St. Hildegund i Tyskland, men det ser ikke ut til å ha vært noen offentlig kult.

Kilder: zeno.org, Eugenias biografi - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. februar 2012

av Per Einar Odden publisert 06.02.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06