Den hellige Colman av Llangolman (d. ~585)

Minnedag: 20. november

Den hellige Colman ble født på et ukjent tidspunkt i Argyllshire i kongeriket Dalriada i Skottland. Han er titularhelgen for kirkene i Llangolman under Maenclochog i Pembrokeshire og Capel Colman i samme grevskap i Wales.

Av alle disse hellige med navnet Colman tilskrives patronatet til kirken og kapellet noen ganger den hellige Colman av Dromore, som var biskop av Dromore i grevskapet Down i provinsen Ulster i Nord-Irland. Han hadde en tilknytning til Wales, for han var en elev av den hellige Ailbe av Emly (Ailbhe, Ailfyw), som var barnebarn av Cynyr av Caer Gawch. Ailbe døde mellom 526 og 541. I tillegg assosieres Colman i sin legende med den hellige David av Wales. Han lærte opp den hellige Finnian av Clonard (ca 470-ca 549).

Colman døde trolig rundt 585. Den walisiske tradisjonen vil ha det til at han er gravlagt i Llangolman. Hans minnedag har alltid vært 7. juni i Irland, både i den hellige Oengus CuldeusFélire, i martyrologiene i Down, Tallaght og O’Gorman, kalenderne i Drummond og Whytford samt hos Nicolas Roscarrock. Aberdeen-breviaret sier derimot 6. juni. Forfatteren Browne Willis (1682-1760) angir 20. november som festen i Llangolman.

Roten til navnet Colmán er Colum, og fordi den høyt elskede hellige Kolumba av Ionas irske navn var Colum Cille, ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Baring-Gould (3), KIR, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 16. februar 2000

av Webmaster publisert 16.02.2000, sist endret 28.12.2015 - 12:06