Den hellige Cairbre mac Neamhan (500-t)

Minnedag: 19. februar

Den hellige Cairbre (Coirpre; lat: Carbreus) levde på 500-tallet i Irland. Han var sønn av Neamhan (Nemhan) og hans hustru Fuinche, datter av Dallbhrónach. Hans mor sies å ha vært ufruktbar i lang tid etter å ha giftet seg med Neamhan, inntil hennes niese, den hellige Brigida av Irland (Brighid av Kildare) (ca 452-525), velsignet hennes skjød. Hennes førstefødte sønn ble kalt Colmán og hun fikk enda tre, Conall, Eoghan (Eugenius) og Cairbre. Alle ble døpt fra den kilden som biskop Iobhar av Begerin var blitt døpt i. Lite annet er kjent om familien.

Den hellige Oengus Culdeus’ (d. ca 824) berømte traktat om de irske helgenenes mødre, De Matribus Sanctorum Hiberniae, har ikke med Colmán på listen over Fuinches barn. En separat tekst som handler om Iobhar, hevder at Colmán var en konge. Mer nylig har Colmán blitt regnet for å være identisk med Colum Ruadh, sønn av Neamhan, som ville bety at den hellige Brendan sjøfareren (Bréanainn av Birr) (ca 486-577) var en fjerde bror, men dette er ikke funnet noe annet sted.

Ifølge en liste fra tidlig på 1600-tallet med detaljer om kirkene innenfor bispedømmet Kildare, var det kapeller viet til helgener ved navn Colmán og Conall i Clonyhurk og Ballintemple (i sognet Geashill) i prostiet Killeigh, som kan representere to av Neamhans barn. Cairbre kan også ha hatt en kirke viet til seg i Duleek i Meath. I en liste med personer av irsk opprinnelse oppgis festdagen for brødrene Cairbre, Conall og Eugenius til 19. februar.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 29.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03