Den hellige Colman av Lambay (500-t)

Minnedag: 16. juni

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) levde i Irland på 500-tallet. Han var sønn av Raoi (Roé, Roy) og ble derfor også kalt Colman Mac Roi. Han var blant de mange helgener som skal ha blitt født av Eithne, datter av Conchraidh.

Colman skal ha hatt sin kirke på Lambay eller Lambay Island (fra gammelnorsk: Lamb-ey; «lammeøya») (irsk: Reachrain, Reachra, Reachrainn) i sognet Portraine i baroniet Nethercross i grevskapet Dublin i provinsen Leinster i det østlige Irland. Grunnleggelsen av kirken på øya tilskrives den hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97), som skal ha etterlatt Colman «diakonen» i den. Han ble den første abbeden for klosteret der. Lambay ligger i Irskesjøen utenfor kysten av det nordlige grevskapet Dublin. Den er fire kilometer utenfor neset ved Portrane eller Portraine (irsk: Port Reachrann; Reachrainns landingsplass»), og den er det østligste punktet i republikken Irland.

Colmans minnedag er 16. juni. Denne dagen delte han med den hellige Athchaoin, en av hans halvsøsken med samme mor, som hadde sin kirke i Colp nær munningen av elven Boyne. Gjennom sin mor Eithne var Colman på morssiden i slekt med flere nordlige helgener, inkludert Athchaoin av Colp, den hellige Sciath av Ardskeagh (500-t) og Eanán av Tory Island. Ettersom Colmans fest var 16. juni, oktavdagen for Kolumbas fest, mener noen forskere at det er sannsynlig at hans kult er en lokal variant av Kolumbas.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 16. februar 2000

av Webmaster publisert 16.02.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:50