Den hellige Colman av Myshall

Minnedag: 6. september

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) var sønn av Eachaidh (Eacha) og ble også kalt Colum eller Colum Crosaire («korsbærer»). Han hadde sin kirke i Myshall (Midhíseal, Midh Íseal = lav slette) i baroniet Forth (Fotharta) i grevskapet Carlow i provinsen Leinster i det østlige Irland. I tillegg til Myshall tilskrives han to andre kirker, Slanore (Snámh Luthair) i sognet Kilmore i grevskapet Cavan i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som tilhører republikken Irland, og Ros Glanna (kalt rosc geal glanna, «bright, noble eye», i et manuskript), som menes å ha vært Donaghmore i baroniet Dungannon Middle i grevskapet Tyrone, som ligger i den delen av Ulster som nå er en del av Storbritannia.

Colman er kjent fra en rekke kilder, fremst av dem er den hellige Adomnán av Ionas (Adhamhnán) (ca 624-704) biografi om den hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97). Denne beskriver ham som grunnlegger av Slanore, men også som fører av en vogn som fraktet Kolumba. Til tross for sin mangel av støttebolter på hjulene, førte denne vognen ham trygt over lange avstander. En senere kilde plasserer Colman i en deputasjon av helgener som ble sendt til Iona for å appellere til Kolumba om vende tilbake i forberedelse til riksmøtet i Drumceat (Convention of Drumceat), nå Mullagh Hill like utenfor byen Limavady i grevskapet Derry i provinsen Ulster i 573.

Blant andre kilder til informasjon om helgenen, er notiser i samlingen av helgengenealogier (Corpus Genealogiarum Sanctorum Hiberniae) som knytter ham, sammen med flere søsken, til Ceinéal Laoghaire i Meath. Hans søsken var: Fiontan, som også var knyttet til Slanore og Myshall, Lughaidh, skytshelgen for Teernacreeve, Naiannidh av Kiltoom, Muireadhach av Killela og Comaigh datter av Eacha. Hans mor blir sagt å ha vært Aighleann datter av Léinín, søster av den hellige Colman av Cloyne. Colmans festdag angis til både 6. og 22. september, og listen for sistnevnte dag utstyrer ham med en alternativ far ved navn Cathbhadh. Selv om den hellige kilden i Myshall hadde navn etter den hellige Brigida av Irland (Brighid), ble det der den 14. september, halvveis mellom Colmans to fester, holdt en pattern, et irsk uttrykk som betyr fromme aktiviteter på en helgens festdag – ordet menes å ha utgått fra ordet patron som i patron saint (skytshelgen).

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06