Den hellige Colman Mucaidh av Arboe

Minnedag: 21. februar

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) hadde tilnavnet Mucaidh («svinehyrde») og var fra Arboe (Ard Bó) i baroniet Dungannon Upper i grevskapet Tyrone i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som nå er en del av Storbritannia. Colmans slektstavle knytter ham gjennom hans far Aodh Guaire (alias Guaire) til etterkommerne etter Colla Uais av Oirghialla, og mer bestemt til grenen Ceinéal Mic Caorthainn av den familien.

Hans kirke lå ved bredden av Lough Neagh, slik det er spesifisert i flere kilder. Her var det også åpenbart en gren av hans familie, som i henhold til en episode i den biografien om den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461) som kalles Vita Tripartita eller Tripartite Life of St. Patrick, «Den tredelte livshistorie om den hellige Patrick», skrevet av den hellige Eimhin av Rosglas, ga Patrick en blandet mottakelse. Caorthann Mór («den store») forsøkte å utvise helgenen, som da ga sin velsignelse til Caorthann Beag («den lille») og profeterte at han kom til å plassere sløret på hodet av barnet som Caorthann Beags hustru ventet. Dette barnet var Trea, skytshelgen for Artrea (Aird Trea), et nabosogn til Arboe.

Selv om denne Colman noen ganger presenteres som legmann med barn, beskriver et dikt av Fear Dorcha Ó Mealláin, muligens en innfødt fra Down, ved utvisningen av irene til Connacht, når han påkaller den helliges beskyttelse, beskriver ham som ceann na gcliar («leder for kleresiet»). Colmans festdag ble feiret den 21. februar. I Skottland ble helgenen feiret tre dager tidligere, den 18. februar.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03