Den hellige Colman Cille

Minnedag: 1. oktober

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) hadde tilnavnet Cille («av kirken»). Hans slektstavle knytter ham gjennom hans far Eoghan til Oirghialla, og mer spesifikt til familien Oirthir (Orior) i slekten Uí Nialláin, som ga navn til baroniene Oneilland East og West i grevskapet Armagh i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som nå er en del av Storbritannia. Den Colman na nOirthear («av Oirthir») som ble nevnt som et skikket vitne i et dikt om Oirghialla, kan referere til denne helgenen. Noen kilder fra 1600-tallet spekulerte i at den Colman som ble feiret uten nærmere angivelse den 1. oktober, kan ha vært Colman Cille. Betegnelsen Móire som er knyttet til navnet på hans kirke i noen tekster, kan være en korrupsjon.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04