Den hellige Colman Iomramha av Fahan

Minnedag: 8. juli

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) hadde tilnavnet Iomramha («sjøreise»). Ifølge samlingen av helgengenealogier (Corpus Genealogiarum Sanctorum Hiberniae) tilhørte Colman sønn av Feargna (Fearghas) vekselvis til Dál Riada og Fir Lí, som begge eide land i det nordøstre Ulster, den ene i det nordlige Antrim, den andre på Derry-siden av elven Bann.

Colman skal ha hatt sin kirke i Fahan (Othain) i baroniet Inishowen West i grevskapet Donegal i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som tilhører republikken Irland. Ettersom Fahan lå i bispedømmet Derry, som var nært assosiert med den hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97), mener noen forskere at de tro helgenene trolig opprinnelig var identiske. I tilfelle ville Colmans «sjøreise» kanskje ha vært til Iona. Hans fest ble feiret den 8. juli.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06