Den hellige Colman mac Iomras

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) var sønn av Iomras (Earc) og germanus (bror eller fetter) av den hellige Declan av Ardmore (Déaglán) (400-t). Det finnes en referanse til denne helgenen i et addendum (tillegg) til notisen om Declan i samlingen av helgengenealogier (Corpus Genealogiarum Sanctorum Hiberniae), som lokaliserer Colman i den østre delen av Feimhean, en slette som lå omtrent mellom Cashel og Clonmel i grevskapet Tipperary. Et manuskriptsett, som inneholder den eldste utgaven av traktaten, erstatter Colman med Conall, og et sogn er oppkalt etter denne helgenen, Kilconnell i baroniet Middlethird litt øst for Cashel, noe som ville stemme med referansen til den østre delen av Feimhean.

Colman er trolig identisk med en navnebror som blir beskrevet i Declans biografi som en av to halvbrødre av Declan med samme mor, den andre er Eacha eller Eoghan, som begge angivelig var sønner av Óengus mac Nad Froích (Aonghas, Aonghus; sønn av Natfraoch, Nad Fraoich), konge av Cashel (ca 453-89). Óengus skal ha vært den første kristne kongen av Munster og ha hatt 24 sønner og 24 døtre.

Også ifølge denne teksten hadde Colman mottatt dåpen og munkedrakten av den hellige Ailbe av Emly (Ailbhe) (d. ca 526) og ble deretter munk. Det angivelige slektskapet med kong Óengus antyder at Colman ble ansett som identisk med den hellige Colman av Derrymore (Doire Mór) eller Longfordpass nord for Cashel, sønn av Daráine, som hadde sin hovedfest på 31. juli, nøyaktig syv dager etter Declans.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 04.10.2013 - 14:05