Den hellige Colman mac Lughna

Minnedag: 2. februar

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) var sønn av Lughna. Denne helgenen knyttes til Dál mBuain, senere Dalboyn, en cantred (tidligere geografisk område) som inkluderte sogn i det sørlige grevskapet Antrim og det nordlige Down, begge i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som i dag er en del av Storbritannia. Hans stamfar Buan var ifølge tradisjonen far til Milchu (Milchú, Míleac), den hellige Patrick av Irlands (Pádraig) (ca 389-461) herre i slaveriet. En notis tilføyd i en versjon av hans stamtavle, spekulerte i at Colman kan ha blitt minnet den 2. februar eller 30. mars, men det finnes ingen støtte for dette noe annet sted.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:05