Den hellige Colman mac Rónán

Minnedag: 1. januar

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) var sønn av Rónán. Lite er kjent om denne helgenen bortsett fra hans slektstavle, som knytter ham til grenen Ceinéal Fearghasa av folket Ceinéal Eoghain i Tyrone og beskriver ham som biskop. Merknader til hans navn i noen manuskripter lokaliserer ham til uidentifiserte kirker, vekselvis kalt Aill/Aille og Ceall Cholmáin. En kilde fra 1600-tallet kommer med spekulasjoner om at hans fest kan ha vært den 1. januar, men ingen av de to Colmaner som feires denne dagen, synes å være noen sannsynlig kandidat for identifisering med ham.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06