Den hellige Comgall av Carrowmore (700-t)

Minnedag: 4. september

Den hellige Comgall ble trolig født en gang på 600-tallet i Irland. Hans slektstavler knytter ham gjennom faren Eacha til Ceinéal Eoghain, etterkommere etter en stamfar ved navn Eoghan som også ga sitt navn til Tír Eoghain (Tyrone) og Inis Eoghain (Inishowen). Han hadde sin kirke i Carrowmore (Both Chonais) i sognet Culdaff i baroniet Inishowen East i grevskapet Donegal i den delen av den nordlige provinsen Ulster som tilhører republikken Irland. Denne kirken fikk noe berømmelse, ikke minst for sin tilknytning til Maol Íosa Ua Brolcháin (d. 1086), en mann berømt for sin lærdom. Den ble aldri en sognekirke og patronatet for sognet Culdaff var reservert for Buadán, en trolig dublett av Baoithín av Iona.

Comgalls bror, Céile Críost (d. 727), var skytshelgen for en kirke i Uí Dhúnchadha av Leinster, mer presist i sognet Kilteel i Kildare, som grenser til grevskapet Wicklow. På den andre siden av Wicklow, kirken Kilcoole (Ceall Chomhghaill) i baroniet Newcastle kan ha fått sitt navn fra Comgall. Hans fest ble feiret den 4. september.

Listen over homonyme helgener regner opp elleve irske helgener ved navn Comgall (Comhghall, Coimhgheall), men de fleste av dem er ellers uattestert. Disse inkluderer skytshelgener for slike uidentifiserte kirker som Ceall Chíche, Cluain Creamha og Ráith Shithbhe, sistnevnte er nå muligens kirken Rashee (Ráith Shíthe) nær Connor i grevskapet Antrim. Hovedsamlingen av genealogier inneholder også flere helgener ved dette navn, hvis opprinnelse og beliggenhet ennå har til gode å bli oppsporet. En av disse, Comgall mac Coireall, er utstyrt med en ellers uattestert slektstavle. Den viktigste Comgall er den hellige Comgall av Bangor (ca 516-ca 602), og vi har med biografier om tre til, nemlig de hellige Comgall av Carrowmore (700-t), Comgall av Galloon og Comgall mac Dubhthach.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 4. juni 2012

av Per Einar Odden publisert 04.06.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06