Den hellige Contardus d’Este Pilegrimen (1216-1249)

Minnedag: 16. april

Skytshelgen for Broni; medskytshelgen for Modena

Den hellige Contardus (it: Contardo) ble født i 1216, muligens i Ferrara i regionen Emilia Romagna i Nord-Italia. Noen kilder sier at han ble født inn i fyrstefamilien Este, men dette spørsmålet er fortsatt åpent, for det er slett ikke alle forskere som tror at han tilhørte huset Este. Den eldste biografien snakker om en viktig sjef som tilhørte et dynasti i Ferrara. Men på det tidspunktet da han ble født (rundt 1216) bodde ikke Este-familien i Ferrara ennå, Så hvis Contardus virkelig tilhørte dynastiet Este, ville han ha vært født i Calaone eller i Este i provinsen Padova og ikke i Ferrara.

Det er også litt usikkert hvem som var hans far, men det er egentlig bare ett alternativ, nemlig at han var en posthum sønn av Aldobrandino I d’Este (1190-1215), marki av Este og av Ferrara (1212-15). Noen hevder at han kan ha vært utenomekteskapelig sønn av Aldobrandinos bror, Azzo VII d’Este (1205-64) marki av Este og av Ferrara (1215-22; 1240-64). Men Azzo skal ha vært elleve år gammel da Contardus ble født, så det høres ikke spesielt sannsynlig ut. Da må i tilfelle noen av disse overleverte årstallene være gale.

En teori sier at Contardus ble født i Ferrara av en mor fra adelsfamilien Contardi og en far fra huset Este, det vil si Aldobrandino, som ble myrdet i 1215. Denne teorien sier at enken returnerte fra Este til Ferrara for å få færre problemer med arven, og Contardus ble født i Ferrara i 1216. Men han ble aldri anerkjent av familien Este for ikke å måtte dele noe av arven.

Hvis han var sønn av Aldobrandino, var han bror til den salige Beatrix d’Este (III) (1215-45), dronning av Ungarn (1234-35). Hvis han var sønn av Azzo VII, var han bror til den salige Beatrix d’Este (II) (ca 1226-62). De to salige navnesøstrene var kusiner. Det var under Azzo VII at Ferrara ble definitivt erobret og familien flyttet dit. De nyeste studiene sier at Contardus var bror til Beatrix III, og i motsetning til søsteren har han bevart sin kult og betydning til denne dag.

I de tidlige årene av sin ungdom hørte Contardus Guds stemme som ba ham om å forlate sin jordiske rikdom og sin arverett til tronen, for heller å leve i fattigdom som en pilegrim for evangeliet på veiene i Europa, uten noe sted å finne ly, etter eksempel fra den guddommelige Mester. Den unge prinsen forlot Ferrara i 1249 sammen med noen få ledsagere for å reise til helligdommen i Santiago de Compostela, og med sin tro og enkelhet virket han til oppbyggelse for alle han møtte. Han ble kalt «Pilegrimen» (Peregrinus) og levde i ekstrem fattigdom.

Contardus kom til Broni i provinsen Pavia og bispedømmet Tortona i regionen Lombardia i Nord-Italia, sannsynligvis med den hensikt å seile til Spania fra Liguria som mange andre pilegrimer på den tiden. Han stanset for å hvile på en ås, og der ble han rammet av en sykdom. Hans ledsagere måtte motvillig forlate ham der for å fortsette på sin pilegrimsreise. Hans helse ble forverret og han gikk tom for penger, men en fattig bonde tok ham inn i sitt hjem, hvor han fikk ligge på en sofa. Han uttrykte ønske om å bli gravlagt der dersom han skulle dø.

Han døde den 16. april 1249, 33 år gammel, Kristi alder (noen kilder sier at han døde den 17. april). Straks begynte alle klokkene i Broni å ringe på uforklarlig vis, noe som gjorde alle borgerne bekymret. Siden det ikke var noen måte å få stanset klokkene på og det ikke fantes noen forklarlig grunn til deres merkelige oppførsel, ble folket svært urolige. Til slutt var det noen som husket den merkelige pilegrimen, og først etter begravelsen og en forsikring om en verdig grav, roet klokkene seg.

Dette ga opphav til stor ærbødighet for relikviene i Broni, slik at de fikk en begravelse med all heder i den lokale kirken, tidligere kollegialkirke, senere utnevnt til Basilica Minor. Der kan hans relikvier fortsatt ses. Man kan se at Contardus’ hode har en liten avstand til resten av kroppen. Det skyldes at hodet på et tidspunkt ble skilt fra kroppen og satt på en søyle. Men senere har det fått tilbake sin naturlige plass. Tradisjonen forteller at det skjedde mange mirakler ved hans grav som avslørte den ukjente pilegrimens hellighet. Klokkene begynte å ringe av seg selv ved soloppgang og strålende flammer lyste opp fra hans levninger.

En dag var det en person som var plaget av djevelen, som var ute av stand til å bevege seg forbi Broni, og han begynte å rope og klage. Nysgjerrige fikk vite av ham at det i Broni var en kraftig helgen ved navn Contardus som blokkerte veien. Da pilegrimene som hadde ledsaget Contardo, kom til området på tilbakeveien, fikk de kjennskap til sin venns død, men også til hans hellighet.

Contardus’ kult som hellig ble stadfestet av pave Paul V (1605-21) og tilknyttet en avlat den 27. september 1628 av pave Urban VIII (1623-44). Hans minnedag er dødsdagen 16. april, mens minnet om translasjonen til basilikaen San Pietro Apostolo i Broni feires med stor høytidelighet og prosesjoner på den siste lørdagen i august. Hans minnedag i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004) er 16. april:

Bronæ prope Pápiam in Langobárdia, commemorátio sancti Contárdi, peregríni, qui summam elégit paupertátem et, iter Compostéllam agens, morbo corréptus óbiit.

I Broni ved Pavia i Lombardia, minnet om den hellige Contardus, pilegrim, som valgte et liv i ekstrem fattigdom og døde av en sykdom mens han var på vei til Compostela.

En høyde i byen Broni, Colle San Contardo, var viet til helgenen, og på den ligger et gammelt kapell. Veien opp høyden er utsmykket med en kunstnerisk Korsvei med femten stasjoner laget av billedhoggeren Angelo Grilli. «Ørneordenen av Este» (Ordine dell’Aquila Estense) ble opprettet den 27. desember 1855 av Hertug Franz V av Modena, men med grunnleggelsen av kongeriket Italia i 1861, opphørte ordenen. På baksiden av ordenen var skytshelgenen for Modena avbildet med teksten S. Contardus Atestinus. Han er inkludert blant statuene av hellige og salige fra familien Este som er samlet i kirken Sant’Agostino i Modena, også kalt Pantheon Estense.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bunson, MR2004, KIR, CSO, santiebeati.it, en.wikipedia.org, it.wikipedia.org, zeno.org, erinnicase.altervista.org, digilander.libero.it (Memorie estensi), sancontardo.net (Centro studi San Contardo d'Este) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. juni 2012 – Oppdatert: 12. april 2016

av Per Einar Odden publisert 12.06.2012, sist endret 12.04.2016 - 15:10